Avtal
Föreningen har tecknat avtal med
- HSB om administrativ och ekonomisk förvaltning
- Trädgårdstjänst om skötsel av trädgård och utemiljö
- Edriss för städning
- OTIS om skötsel och underhåll av våra hissar
- AVV gällande föreningens ventilationssystem
- ABS Sverige AB gällande dräneringspump
- Bredablick om underhållsplan
- Länsförsäkringar om fastighetsförsäkring och bostadsrättsförsäkring (avseende enskilda lägenheter)
- SEB om lån och andra banktjänster
BalkongInglasning
Bygglovet som Brf Buketten har fått beviljat innefattar inte alla balkonger i fastigheterna. Om man behöver göra ingrepp i fasaden så krävs, att man själv söker bygglov, eftersom det krävs andra lösningar för att montera inglasningen. Det är också fr.o.m. nu fritt att välja vilken leverantör man själv önskar. Om det behövs mer info så tveka inte att kontakta Allan Jackson, tel 0709 78 43 08 . Tyvärr gäller inte ROT-avdraget för inglasning av balkonger i bostadsrättsföreningar. Skatteverket ger exempel på tjänster som ger rätt till ROT-avdrag.
Barnvagnar och rullstolar
Det får inte stå några barnvagnar eller rullstollar utanför lägenheterna, utan de måste tas in i lägenheterna. Barnvagnar och rullstolar fårinte heller placeras på entréplan, och inte heller på källar- eller garageplan. Entréer och trappor är utrymningsvägar och måste vara helt fria så att utryckningspersonal kommer fram vid brand och olyckor. Det finns utrymmen i anslutning till cykelgaragen för att parkera barnvagnar och rullstolar. Dörrarna har försetts med skyltar.
Bensin och gasol
Det är inte bara olämpligt att förvara en dunk med bensin i källaren (eller i bostaden). Det är faktiskt inte tillåtet. Det är eldfarligt. Det är också ett av skälen till att gasolgrillar inte är tillåtna på balkonger. Källargångarna ska hållas fria. Eldfarliga saker som bensin och gasol får inte förvaras på balkong, i bostad eller i källarförråd , mer information hos myndigheten för samhällsskydd och beredskap (www.msb.se).
Cyklar och mopeder
Cyklar och mopeder placeras i cykelgarage eller i cykelställ. Cykelgarage finns i hus E (källarplan, sydsida), hus G (markplan, sydsida) och det undre bilgaraget (åt norr). Dörrarna har försetts med skyltar. Cykelställ finns vid ingången till hus E och hus F, samt på ömse sidor av hus H (miljöhuset). Cyklar eller mopeder får inte placeras i källargångar, garagegångar/-platser, entréer eller på gångbanor. Cyklar får absolut inte parkeras på trottoaren mot husväggen. De bör inte heller parkeras utanför cykelställ.
Entrédörrar
Det är viktigt att avsedda låstaggar används vid in- och utpassage från entréerna, samt från/till källare och garage i fastigheten. – Vid manuell öppning påverkas portens/dörrens låsfunktion och den kan då stanna i öppet läge. Det kan också medföra att port/dörr inte går att öppna. Utöver att porten/dörren inte fungerar är kostnaden för föreningen 1500 kr vid varje reparationstillfälle. Portstängaren vid in-och-avflyttning. Vid inflyttning och avflyttning kan man tillfälligt ha behov att ställa entréporten i öppet läge en längre stund. Detta kan ske genom atttrycka på en svart knapp på yttre kortsidan av länkarmslådan, som sitter på insidan ovanför porten. Grönt punktljus visar vid tryckning hur porten ställs i öppet resp. automat-läge för stängning.
Grillning
Att grilla på balkongen anses vara en brandfara. Gasolgrill är inte tillräckligt säkerhetsklassat av myndigheterna varför det endast är tillåtet att grilla med elgrill på balkonger och uteplatser. Dessutom kan grillos och grillrök vara störande för grannarna.
Hyllan
Föreningen har genom Jörgen Jadbäcks försorg skapat en lånebokhylla. Tanken är att du som boende i föreningen kan dela med dig av böcker du vill rekommendera till andra, alternativt få möjlighet att få samma utbyte själv! Hyllan finns i källarutrymmet mellan trappuppgångarna 9G och 9H – följ anvisningsskyltarna. Föreningen vill uttrycka ett stort tack till Jörgen för initiativ och engagemang i projektet!
Källarförråd och källargång
Gods och föremål ska förvaras i källarförråden. De får inte placeras utanför källarförråden, i källargång. Eldfarliga saker – t ex bensin och gasol – får inte förvaras i källare. Källargångar ska hållas fria (för städning och räddningstjänst). Gods eller föremål som har placerats i källargång kommer att avlägsnas och kastas.
Lägenhetsregister och lägenhetsnummer
Lägenheterna har numera dubbla nummer, dels ett tidigare och dels ett nytt enligt det nationella lägenhetsregistret. Det ursprungliga lägenhetsnumret finns i två varianter en bokstav (E – H) och två siffror eller två siffror (E: 05, F: 06, G:07, H:08) plus två siffror. De två senare siffrorna är ett löpnummer, där första siffran anger våningsplan. En bostadsrättsförening är skyldig att föra en lägenhetsförteckning. HSBs registrering av lägenheterna bygger på de gamla numren, vilket även i fortsättningen gäller vid köp och försäljning av lägenheter. De används även vid pantsättning av lägenheter. Porttelefonen använder de två sista siffrorna. Det är detta nummer som ska användas vid överlåtelser, kontakter med HSB, internt inom föreningen etc. Lägenhetsnummer enligt lägenhetsregistret omfattar fyra siffror. De två första anger våningsplan, där 10 betyder plan 1, 11 plan 2 etc, så 16 är plan 7. De två sista är ett löpnummer för lägenheter på samma plan i ett trapphus. Numren är inte unika, t ex lgh-nr 1001 finns i samtliga trapphus, därför måste hela adressen användas – exempelvis Södra vägen 9E, lägenhet 1101, i Lund (minimum är 9E 1101). Lägenhetsregistrets nummer används för folkbokföringen. Båda numren finns på dörrfodret (övre hörnet på dörrens låssida) till varje lägenhets ingångsdörr. Nummer enligt lägenhetsregister finns också i anslagstavlan i anslutning till namnskyltarna.
Månadsavgiften täcker
Månadsavgiften täcker de gemensamma kostnaderna för drift och skötsel av föreningens fastigheter, dvs
- Fjärrvärme
- Vatten och avlopp
- El i gemensamma utrymmen, vilka omfattar den gemensamma tvättstugan, trapphus, källare och garage
- Renhållning och sophantering
- Bredband, inklusive kabel-TV och Internet (avtal med Telia)
- Trädgårdsskötsel (avtal med Trädgårdstjänst AB)
- Städning av trapphus, källargångar och dylikt (avtal med Edriss)
- Administrativ och ekonomisk förvaltning, inkl- administration och registrering vid ägarbyte (avtal med HSB)
- Fastighetsförsäkring (avtal med Länsförsäkringar)
- Gruppbostadsrättsförsäkring, vilket är ett tillägg till fastighetsförsäkring, som annars varje bostadrättshavare måste teckna själv
- Räntor och amortering på fastighetslån
- Serviceavtal för hissar och garageport, ventilation m.m.
I månadsavgiften ingår inte
- Kostnader för egen elförbrukning, inkl eluppvärmning av badrumsgolv
- Avgifter för TV-kanaler som inte ingår i bredbandsavtalet
- Garageplats
Ombyggnad av lägenhet
Innan ombyggnad får påbörjas måste ritningar presenteras och godkännas av styrelsen. En vattenskada kan stå föreningen dyrt. Mycket dyrt. Lägenheter som byggs om ska ha ritningar godkända av Brf Bukettens styrelse eller byggherren, Skanska.
Parabolantenner
Föreningen kan inte förbjuda parabolantenner. Dock kan parabolantenner som är placerade på utsidan av balkonger utgöra fara för allmänheten. Styrelsen har beslutat tillåta parabolantenner inne på den egna balkongen, inte utanför räcket. Placering av parabol.
Radiatorer (element)
Om radiatorerna är kalla, så beror det oftast på att trycket i värmesystemet har blivit för lågt. Det kan inte den enskilde lägenhetsinnehavaren åtgärda, utan det måste åtgärdas vid värmeväxlaren. Radiatorerna (elementen) ska endast luftas, om det har kommit in luft. Om radiatorerna luftas så riskerar trycket i värmesystemet att sjunka. Det varma vattnet till radiatorerna kan då inte stiga uppåt i rörledningarna, då blir radiatorerna kalla.
Radonmätning
Radonmätning har genomförts i 18 lägenheter, fördelade på olika våningsplan och olika trapphus, i husen E, F och G. Mätningarna genomfördes genom att i varje lägenhet placerades två mätdosor ut och mätningarna pågick från december 2012 till mars 2013. Samtliga mätresultat har nu kommit tillbaka. Det ser likadant ut i alla lägenheter som mätts. Mätvärdena ligger under 30 Bcq (becquerel), vilket är mycket bra. Det betyder att det inte finns någon risk för radonstrålning i föreningens byggnader.
Släpp inte in okända personer
Det händer att personer, som säger sig vilja dela ut reklam, ringer på olika porttelefoner för att bli insläppta. Tyvärr händer det att de blir insläppta. Ibland handlar det om reklamutdelare. Men det kan också var personer som använder det som förevändning. Det finns även andra typer av förevändningar, t ex jag söker NN, men NN öppnar inte, kan du släppa in mig. Med tanke på att det förekommer försök att tränga sig in i lägenheter speciellt hos äldre personer, så bör du bara släppa in personer som söker dig – och definitivt inga okända personer.
Spiskåpa (köksfläkt)
När spiskåpan används så sugs luft ut, vilket kan göra det svårt att öppna balkongdörren eller lägenhetsdörren. Det är därför lämpligt att öppna ett fönster, när spiskåpan används.
Trapphus – barnvagnar
Trapphusen är trånga. Det finns inte plats för barnvagnar och annat utanför lägenheterna, utan de måste tas in i lägenheten. Detta är viktigt för att underlätta för städarna. Vidare för brandsäkerheten och att framkomligheten inte försvåras vid utrymning. Det gäller därför
- att det inte får finnas några mattor utanför lägenheterna i trapphusen, utan mattorna kan placeras på insidan av lägenhetsdörren,
- att det inte för står några barnvagnar eller rullstolar i trapphusen, utan dessa måste tas in i lägenheterna eller placeras i de utrymmen som finns i anslutning till cykelgaragen,
- att det inte får placeras ut krukväxter i trapphusen eller i deras fönster,
- att det inte får ställas ut soppåsar utanför lägenheten.
Trapphus – fönster
Det är inte tillåtet att öppna fönster i trappuppgångarna. Anledningen är dels att lamporna tänds av ljudnivån utomhus, och dels risken för inomhus vattenskada i samband med regn.
Trapphus – rökning
Det är inte tillåtet att röka i offentliga lokaler och inte heller i lokaler där många personer ska kunna vistas (enligt Tobakslagen 1993), eftersom andra då utsätts för passiv rökning, vilket inte är ofarligt. Det är därför inte tillåtet att röka i trapphuset. Om du inte vill röka i din lägenhet så får du röka antingen på balkongen eller utomhus (tag då gärna med dig en askkopp). Det är inte heller tillåtet att röka omedelbart utanför ingångarna. Andra måste kunna passera in och ut utan att utsättas för tobaksrök.
Trädgård
Marken omkring föreningens hus är gemensam för samtliga lägenheter. Det är inte tillåtet att plantera ut egna växter (inkl. lökar, perenner, rosor, buskar eller träd). De lägenheter som har terrass får inte plantera några växter bland buskarna utanför terrassen. Vill man plantera egna växter, så måste detta göras i krukor, som placeras på stenläggningen.
TV-koder och boxar
Alla som köpte sin lägenhet fick antingen en eller två boxar med tillhörande koder utdelade av Skanska vid inflyttningen. Koderna och boxarna tillhör lägenheten och vid överlåtelse ska de lämnas över till den nya ägaren. Brf Bukettens styrelse har inte tillgång till flera eller nya koder för att kunna dela ut till någon. Inte heller har Telia har Telia eller Skanska sådana möjligheter. Föreningen har ingen möjlighet att skaffa nya koder om de ursprungliga förlorats. Om man vill ha ny kod måste man i så fall teckna nytt eget avtal med Telia. Med andra ord, ska man skaffa ett eget abonnemang med Telia. Vid behov av hjälp med koder kontakta Allan Jackson- allan.jackson@telia.com.
Tvättstuga
För allas trivsel Respektera alltid bokad tid.Om någon bokat tvättid men inte kommit prick i tid händer det att någon annan börjar tvätta, d.v.s. ”stjäl” tvättiden. Detta beteende leder endast till konflikter, och det är därför inte tillåtet. Bokad tid gäller därför alltid fullt ut. Använd s.k. tvättpåse för tvätt med metallskenor, typ bygel-bh., eftersom metallskenan lätt kan fastna. Säkra kallmangeln efter användning och ställ el-reglaget på noll. Lämna ALLTID tvättstugan i fräscht skick vid tvättidens slut. Sopa och torka golvet. Städa maskinerna, töm filter till torktumlare och torkskåp (högst upp i skåpet). Kasta tomma förpackningar i återvinningsrummet. Det är inte tillåtet att röka i tvättstugan. Genom att följa dessa enkla regler kan vi alla hjälpa till att hålla den gemensamma tvättstugan säker, fräsch och trivsam. OBS!! Skulle något vara trasigt, meddela styrelsen – Allan Jackson, 0709 784 308 – Lars Nöremark, 0709 725460
Ventilation och OVK
Ventilationen i föreningens hus är utformad så att värme återvinns i frånluften (utgående luft). Utluftsventiler finns i badrum, klädkammare och kök (spiskåpa). Övriga ventiler är för tilluft. Ventilationen regleras centralt, den kan inte regleras i varje lägenhet specifikt.
Ventilationssystem ska kontrolleras regelbundet av certifierad besiktningsman, s.k. obligatorisk ventilationskontroll (OVK). För den typ av ventilationssystem som föreningen har (FTX – från- och tilluft med värmeåtervinning), så ska det göras vart tredje år. Samtliga lägenheter ska kontrolleras. Besiktningsmannen utfärdar protokoll, som överlämnas till föreningen (fastighetsägaren) och kommunens byggnadsnämnd (tillsynsmyndighet). Protokollet anslås i anslagstavlan i varje trapphus.
Ett ventilationssystem byter endast luften, det påverkar varken luftfuktighet eller temperatur. Det ska inte förväxlas med en luftkonditioneringsanläggning.